stres aslında her birimizin küçük büyük ayırt etmeden yaşadıgı hayatımızı çok olumsuz etkileyen yaşadıgımız belli bir olay yada durum karşısında duygusal yada fiziksel dünyamızın gösterdigi reaksiyonlardır.stres duygusal ve fiziksel dünyamızı zaman zaman karşılaştıgı zor durumun kalıcı olmaya başlaması halinde ciddi bir yıkım sürecine girebilir.stresin etkisini bir yıkım şeklinde göstermesine stres fırtınası diyebiliriz.önlem alınmadıgında bizi kolaylıkla fiziksel,ruhsal kalıcı  hastalıklara    götürebilir.   stres altındaki kişilerde görülen en temel fiziksel belirtiler terleme ateş yükselmesi tansiyon artışı agız kurulugu,baş ağrısı,baş dönmesi,iştahsızlık,nefes darlığı gibi belirtileri sayabiliriz. bunun birde duygusal belirtileri vardır sinirlilik hali duygusal yogunluk,isteksizlik,konuşma zorlugu bu bazende tam tersi fazla konuşma olabbilir ,unutkanlık,çeşitli korkuların belirmesi,kendini küçük görme saldırganlık duygusal dengesizlik gibi birçok semtomları sayabiliriz.
Stresin nedenlerini bir çok sebeblere bağlayabiliriz.İş yerinde yaşanılan huzursuzluklar,aile içi anlaşmazlıklar,aile içi şiddet,başarısızlıklar,taciz,geçim zorlukları,ölümler v.b. birçok etmen sayabiliriz.

Stresin neden olduğu birçok sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Stres altındaki kişiler korku yaşamaktadırlar. Bu korku bireyin normal yaşamını sürdürmesine engel olur. Bütün hayatını felç eder…
Peki stresten korunmak için neler yapabiliriz

Stres etmenlerinden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışalım.Bu çok mümkün olmasada kalıcı hala dönüşen ve başka duygusal ve fiziksel sıkıntılara yol açan yıkıcı stresten uzak durabiliriz.
 Aslında en önemli tedavi yolu gülmeyi unutmamak ve gülmeyi hayatımızın vazgeçilmezi haline getirmek olmadır.
İnsan gülmeyi unutursa hayatı da unutur… Hayat birey için yaşanılacak bir yer olmaktan çıkar.
Kendimizi sevelim ve stres altında olduğumuzda oluşan bağımlıklıklarımızla  ( sigara,alkol v.b. ) mücadele edelim…
Sinirlendiğimizde kendimizi kontrol etmeli ( strese neden olan yer uzaklaşmalı, sakinca 10 a kadar nefes alarak saymalı v.b. şeyler yapmalıyız )   
Özür dilemekten yada küs olduğumuz birisiyle barışmaktan çekinmeyelim.Çünkü kin kalbin en büyük düşmanıdır.
İnsanları olduğu gibi kabul etmeye çalışalım.Spor aktivitelerine zaman ayıralım.
Yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenelim.
Hergün düzenli olarak 1,5 L su içmeyi alışkanlık haline getirelim.
Geçmişte olan bizleri olumsuz yönde etkileyen olaylarla fazla uğraşmayıp gelecek için planlar yapmalıyız.
İnançlarımızı güçlü tutmalıyız.
Her yolu denememize rağmen stresle başa çıkarmıyorsak  mutlaka bir uzmandan (psikolog,psikiyatris) yardım almamız gerekir.
Nesrin BOSTANOĞLU

İl Sağlık Müdürlüğü – Eğitim Hemşiresi

523862_4556742119496_943562570_n