Araştırmacılara göre yapay zeka artık kanserin tespiti konusunda doktorlardan daha iyi ve daha hızlı sonuçlar verebiliyor.
Deri kanseri
Alman, Fransız ve ABD’li araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından geliştirilen bir yapay zeka sistemi deri kanserini profesyonel dermatologlardan daha başarılı bir şekilde tespit edebiliyor. Çalışmada yazılım deri kanseri görsellerini, iyi huylu deri izlerinden ayırma konusunda yüzde 95 başarı elde etti. 58 kişiden oluşan dermatoloji ekibinin ortalaması ise yüzde 87 oldu.
Prostat kanseri algoritması
Çinli araştırmacılar prostat kanserini bir patolog kadar başarılı bir şekilde teşhis edebilen bir algoritma geliştirdi. Araştırmanın yöneticisi Hongqian Guo “Bu patologları daha iyi ve daha hızlı teşhislerde bulunmasını ve insanların gözünden kaçabilecek günlük değişimleri fark edebilmesini sağlayacak.” diyor.
Baş ve boyun tümörlerinin belirlenmesi
Teksas Üniversitesinden araştırmacılar baş ve boyundaki kanser tümörlerinin şeklini doğru bir şekilde belirleyebilen bir yazılım geliştirdi.Çalışmalarda eğitimli doktorların tümör boyutu ile ilgili tahminlerinde ciddi farklılıklar olduğu görüldü. Yazılım, radyasyon onkolojisi uzmanlarının tedaviyi doğru şekilde uygulamasına yardımcı olacak. Bu yöntem özellikle tümörün, zarar görmemesi gereken hassas dokuların yanında bulunduğu durumlarda oldukça işe yarayacak.
Kolon kanseri
Japon bilimciler kolon kanserini, en erken aşamada yüzde 86 isabetle tespit edebilen bir yazılım geliştirdi. Bu kanser türünü, tümörler kötü huylu ve ölümcül hale gelmeden tespit etmek oldukça zor. Kanserli hücreler kana karıştığı için erken teşhis çok önemli.
Meme kanseri
DeepMind Health ile iş birliği yapan Londra Kraliyet Koleji araştırmacıları yapay zeka tabanlı tekniklerle meme kanseri taramalarının isabet oranını artırmak için çalışıyor. 7 bin 500 anonim mamogramı inceleyen araştırmacılar, yanlış teşhislerin önüne geçmeyi amaçlıyor. Bu araştırmanın sonucunun da bu yıl içinde yayımlanması bekleniyor.