Yapay sinir ağı yöntemi ile çalışan yapay zekanın, deri kanserini tanımada dermatoloji uzmanlarına göre daha başarılı olduğu görüldü.
Heidelberg Üniversitesi Dermatoloji Bölümü tarafından yapılan bir deneyde, yapay sinir ağı yöntemi ile çalışan yapay zekanın, deri kanserini tanımada dermatoloji uzmanlarına göre daha başarılı olduğu görüldü. Makinelerin kısa zamanda dermatologların yerini alması beklenmiyor ancak uzmanlar, kanser teşhisinde yapay zekadan faydalanmanın önemine dikkat çekiyor.
Çalışmada 17 farklı ülkeden toplam 58 dermatolog, derin öğrenme ile geliştirilen evrişimli sinir ağı (CNN) ile deri kanseri teşhisi konusunda yarıştı. Çalışma öncesinde CNN, 100 bin adet onaylanmış deri kanseri görseli ile eğitildi. Böylece yapay zeka iyi huylu tümörlere ait görselleri kanser görsellerinden ayırt edebiliyordu.
İnsanlar makineye karşı
58 dermatolog üç ayrı gruba ayrıldı. İki yıldan az deneyimi olanlar başlangıç, 2-5 yıl arası deneyimi olanlar yetenekli, 5 yıldan fazla deneyimi olanlar ise uzman olarak adlandırıldı. Toplamda 19 başlangıç, 11 yetenekli ve 30 uzman bulunuyordu.
İki farklı test uygulandı. İlk testte dermatologlara 100 adet dermoskopik görsel verildi ve başka hiçbir bilgi sunulmadı. Görsellerdeki tümörün melanom mu yoksa iyi huylu mu olduğu soruldu. Doktorlara ayrıca görsele göre nasıl bir eylem önerdikleri soruldu. Dört haftanın sonunda dermatologlara aynı görseller tekrar gösterildi. Bu kez hastanın klinik verileri de doktorlarla paylaşıldı.
Sonuçlar
Çalışmanın neticesinde CNN her iki testte de dermatologların ortalamasından daha yüksek bir başarı oranına sahipti. Dermatologların sadece görsel gördükleri testte başarı oranı yüzde 86,5 oldu. İkinci testte ise daha fazla bilgi sahibi olan doktorlar başarı oranını yüzde 88,9’a çıkardı. CNN ise sadece görsellere bakarak yüzde 95’lik bir başarı oranına ulaştı.
Deneyim gruplarına bakıldığında da hiçbir grubun ortalaması CNN’in üzerine çıkamadı. Ancak 18 doktorun bireysel başarısı CNN’inkinden daha yüksekti. CNN’in doktorlara göre daha az melanom vakasını atlaması, hassasiyetinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. İyi huylu tümörleri kötü huylu olarak tanımlama oranının düşüklüğü de gereksiz ameliyatların önüne geçebilir.
Araştırmacılar bu testin, makinelerin doktorların yerini alacağı anlamına gelmediğini söylüyor. Özellikle kafa derisinde ya da ayak parmaklarında yer alan deri kanserini tespit etmek oldukça zor olduğu için araştırmacılar daha fazla çalışma yapılmasını tavsiye ediyor. Anca testin sonuçları, her yetenek seviyesindeki dermatoloğun yapay zeka yardımından faydalanabileceğini gösteriyor.