Trabzon Umut ve Savaşım Derneği her geçen gün çalışmalarının ödülünü ve takdirini almaya devam ediyor. 40.yılını kutlayan ESMO kongresine bu sene 18.000’den fazla insan bir araya geldi. Avrupa kanser hastaları birlik yöneticileri bilgi, deneyim ve paylaşım toplantıları için İspanya’nın Madrid Kentinde bir araya geldiler. Bu başarılı organizasyonuda ESMO konukların metro biletlerine kadar tedarik etti. Dünyanın farklı yerlerinden 400 konuşmacı,139 seksiyon,1551 sunum ve 460 hasta ve sivil toplum örgütü kongreye katıldılar. Türkiye’yi temsilen Trabzon Umut ve Savaşım Derneği başkanı Dr. Nimet BAKİ ve Birsen AKSU , İstanbul’ dan Pembe Kadınlar Deneği adına gazeteci yazar Nevval SEVİNDİ katıldılar. Bu seneki ana tema ”kanser tedavisinde doğru ilaç kullanımı” üzerineydi.
Yaptığımız çalışmalar nedeni ile Avrupa Medikal Onkoloji Derneği tarafından her yıl düzenlenen hasta kongresi için davet edildik, yapılan çalışmalara Madrid’ de yaklaşık 100 hasta ve hasta avukatı katıldı.
Bilgi, deneyim, paylaşım toplantısı için Madrid’ de da bir araya gelen dernek başkanları ortak sorunları için çözüm arayışında bulundular. Avrupa’daki kanser hastalarının yaşadıkları sıkıntıları, doğru tedaviye ulaşılabilme, kanser politikalarının tartışıldığı toplantıda Avrupa Birliği hasta dernekleri Uluslararası deneyimlerini paylaştılar.
Toplantıda ESMO Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile tanışma fırsatını bulan Dr. BAKİ çalışmalarımızı çok mükemmel olarak değerlendirdiler. Dr. BAKİ gelecek yıl toplantının Avusturya Viyana da olacağını ve davet aldıklarını belirttiler. Belçika da yapılacak meme hastalıkları kongresine de davet ettiler..
Avrupa Birliği ülkelerinde bu tür derneklere yerel yönetimlerin büyük katkı sağladığını dikkat çeken Dr. BAKİ ‘aynı birlikteliği bizde buradaki yerel yöneticilerimizden bekliyoruz. Birlikte çalışmak istiyoruz.’ dedi.
Kanser ve Yoksulluk (Nevval Sevindi, 2014)
Kongre’de Yaşam boyu onur ödülü kazanan Glasgow’dan Peter Boyle nefis bir konuşma yaptı: “Kanser kötüdür ama fakir ve kansersen çok daha kötüdür. Zenginlerin yaşamda kalma oranı %60 iken yoksullarda sadece %20!Dünyada 55 ülkede bir tane radyoterapi cihazı bile yok!Bunların 30’u Afrika’da. Bazı ülkelerde hangi evrede olursa olsun sadece ağrı kesici veriliyor tedavi diye. Çağımızın trajedisi yoksulluk ve zenginle yoksul arasındaki uçurumdur. Küresel kanser önleme grupları ve çalışmaları çok yetersiz. Radikal çözümlere acilen ihtiyaç var. Dünyada daha yapılacak çok iş var!”