Adres:

Yalıncak Mah. Ana Cad. Twinpart Sitesi A Blok Ortahisar/Trabzon

Email:

iletisim@umutveyasam.org

Prostat Kanseri Nedir? Prostat Kanseri Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanseri Nedir? Prostat Kanseri Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde cilt kanserinden sonra en çok görülen kanser çeşitlerinden biri olan prostat kanserinin çarelerinden birinin cinsel ilişki olduğu açıklandı. Peki, kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer alan prostat kanseri nedir? Prostat kanseri neden olur? Prostat kanserinin nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte prostat kanseri hakkın tüm merak ettikleriniz haberimizde.

Prostat Kanserine Çare Cinsel İlişki

Harvard üniversitesi bilim insanları, 32 bin erkekle yaptıkları ve 2 yıl önce yayınladıkları ilk araştırmalarında, genç-orta yaş dönemlerinde daha sık cinsel aktivitede bulunan erkeklerde prostat kanseri gelişme sıklığının azaldığını ortaya koymuştu.

Orta yaş döneminde ayda 21 kez veya daha fazla boşaldığını söyleyen erkek grubunda, ayda 4-7 kez boşalanlara göre prostat kanseri gelişme olasılığı yüzde 50 oranında daha düşüktü.

Aynı bilim insanları yeni yayınladıkları araştırmalarının ikinci ayağında genetik ve moleküler değişikliklere baktılar. Yaşları 45-73 arasında değişen ve prostat kanseri 157 hastanın ameliyatla çıkartılan prostat dokusunda incelemeler yaptılar.

20.254 Gen Analizi

Prostat içerisindeki hem kanserli hem de henüz kansere dönüşmemiş sağlıklı prostat dokusunda 20 bin 254 adet gene ait analiz gerçekleştirdiler. Boşalma sıklığına paralel olarak, kansere bitişik sağlıklı prostat dokusundaki genetik ve moleküler yapının değişkenlik gösterdiğini ilk kez ortaya koydular.

20’li ve 40’lı yaşlarda daha seyrek boşalma tarif eden erkeklerin dokularında 409 gende bozulmalar tespit edildi. Bu yeni bilginin, cinsel aktivite sıklığının koruyucu etkisini kuvvetle işaret ettiğini belirten üroloji uzmanı prof. Dr. Can öbek, şunları söyledi:

“Boşalma sıklığı ve prostat kanseri ilişkisinin bir sebep-sonuç ilişkisi mi yoksa birliktelik ilişkisi mi olduğu henüz tam bilinmiyor. Bu konudaki önemli sebep-sonuç ilişkisi hipotezlerinden biri olan ve sık boşalma yoluyla prostatın olası kanser yapıcı maddelerden daha sık arındığı, dolayısıyla kanser gelişiminin azaldığı fikri, söz konusu biyolojik verilerle güçlendi.

En sık değişiklik hücre döngüsü ve hücrenin salgı yoluyla temizlenmesini sağlayan genlerde olmuş. Bu da sık boşalma yoluyla prostatın kanserojen madde ve toksinlerden daha sık temizlenmesi ve bu yolla kanser olasılığının azalması hipotezini destekliyor.”

 

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri, prostatta (erkeklerde, spermi besleyen ve taşıyan seminal sıvıyı üreten küçük bir ceviz şekilli bez) meydana gelen kanserdir. Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser tiplerinden biridir. Genellikle prostat kanseri yavaş büyür ve başlangıçta ciddi zarara neden olmayabileceği prostat bezi ile sınırlıdır. Bununla birlikte, prostat kanseri sıklıkla çok yavaş büyüdüğünden, bazı erkekler hiçbir zaman tedaviye ihtiyaç duymayabilirler, ancak diğer tipler agresiftir ve hızla yayılabilir.

Erken tespit edilen prostat kanseri (hala prostat bezi ile sınırlı olduğunda) daha iyi tedavi şansı sunar.

Prostat Kanserinin Nedenleri

Prostat kanserine neyin sebep olduğu belli değildir. Prostat kanserinin prostattaki bazı hücrelerin anormal hale gelmesiyle başladığı bilinmektedir. Anormal hücrelerin dna’sındaki mutasyonlar, hücrelerin normal hücrelere göre daha hızlı büyümesine ve bölünmesine neden olur. Diğer hücreler ölünce anormal hücreler yaşamaya devam eder.

Biriken anormal hücreler, yakındaki dokuları istila etmek için büyüyebilen bir tümör oluşturur. Bazı anormal hücreler de kopabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz). Prostat kanseri belirtileri

Prostat kanseri çoğunlukla semptom vermez, ancak prostat kanseri şüphesi uyandıran bazı belirtiler olabilir:

  • Prostat bezinde yumru veya asimetrik
  • İdrara çıkma zorluğu
  • İdrarın başlangıcı veya durdurulmasında zorluk
  • Özellikle gece olmak üzere,
  • İdrara sık çıkma
  • İdrar akışının zayıf olması
  • Başlayıp duran idrar akışı
  • İdrar sırasında ağrı veya yanma
  • Ereksiyon zorluğu
  • İdrar veya menide kan görülmesi

 

 

Umut ve Yaşam Derneği

resmi web sitesine hoş geldiniz!

 

Kuruluşumuzdan bu güne kadar bizi yalnız bırakmayan tüm değerli gönüllülerimize, bağışçılarımıza ve destekçilerimize teşekkür ederiz!

Sitede Ara
Search
Bu Yazıyı Paylaşın
Küçük bağışlar büyük mutlulukların habercisidir. :)
Kanser Hastalarımıza Hep birlikte Umut Olalım