Adres:

Yalıncak Mah. Ana Cad. Twinpart Sitesi A Blok Ortahisar/Trabzon

Email:

iletisim@umutveyasam.org

Nötropeni nedir?

Nötropeni nedir?

 

Genellikle kemoterapi alan hastalarda rastlanan nötropeni hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, konu hakkında internette araştırma yapıyor. Peki, Nötropeni nedir? Nasıl tedavi edilir? İşte, nötropeni hakkında Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bilgiler…

Hastalığın/Durumun/Oluşumun Tanımı: Akyuvar (lökosit) türlerinden biri olan nötrofiller kemoterapi verildikten sonraki 8-14. günler arasında hızla azalır, hatta sıfıra yaklaşır. Nötrofil sayısının mm3te 1000’in altına inmesi nötropeni, 500’ün altına inmesi ciddi nötropeni ve 100’ün altına inmesi çok ciddi nötropeni olarak adlandırılır. Kemoterapi alan hastalarda bakteri, virüs ve parazit, mantar hastalıkları sık görülür. Özellikle okula giden çocuklarda dikkatli olunmalı, öğretmen ve okul uyarılmalıdır.

Şikayetler/Bulgular: Nötropeninin en yaygın nedeni kemoterapi, radyoterapi, ilaç zehirlenmesi ve aşırı duyarlılıktır. Kemoterapik ajanlar (Kanser ilaçları): vücudun büyük bir kısmına yayılarak kanser hücrelerini yok etmeleri açısından yarar sağlarken aynı zamanda normal hücrelere de etki ederek zarar verebilirler. Özellikle kemik iliği, mide ve barsak sistemi, epitel  hücreleri ve saç folikül hücreleri, bölünme hızı yüksek olan ve hızlı çoğalan hücreler olduğundan, kemoterapiden daha fazla etkilenirler. Hücre bölünmesi hızlı olan dokularda kemoterapiye bağlı en sık görülen yan etkiler; kemik iliği baskılanması, saç dökülmesi, bulantı, kusma, iştahsızlık, ishal ve kabızlıktır. Kemik iliği baskılanması, kemoterapik ajanların en sık görülen ve en ölümcül olan yan etkisidir. Kemik iliği baskılanmasının en önemli sonuçları anemi, trombositopeni ve lökopenidir. Kemoterapi uygulanan hastalarda yaygın ölüm nedenlerinden biri azalan nötrofil sayısı nedeniyle enfeksiyondur.

Halsizlik

Yorgunluk

Ateş

Enfeksiyonlar

 

 

 

Hürriyet Haber 24.07.2018

Umut ve Yaşam Derneği

resmi web sitesine hoş geldiniz!

 

Kuruluşumuzdan bu güne kadar bizi yalnız bırakmayan tüm değerli gönüllülerimize, bağışçılarımıza ve destekçilerimize teşekkür ederiz!

Sitede Ara
Search
Bu Yazıyı Paylaşın
Küçük bağışlar büyük mutlulukların habercisidir. :)
Kanser Hastalarımıza Hep birlikte Umut Olalım