Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Projesi Düzköy’de devam ediyor.
Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak yürüttüğü projeye kadınların ilgisi muhteşemdi.
Düzköy İlçe Hastanesi bahçesine getirilen mobil tarama aracı 3 hafta süre ile 40 yaş üstü bayanlarda meme kanseri ve rahim ağzı kanserine karşı tarama yapılacağı bildirildi.
Düzköy İlçe Hastanesi`nde düzenlenen törene Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr.Nimet BAKİ, Yönetim kutulu üyesi Adil DUMAN, Düzköy İlçe Hastanesi Başhekimi Dr. Yunus ÖZGÜR ,Düzköy ASM Doktorlarından Uzm.Dr.Seda SEZER, Halk Eğitim Müdürü Celal SAĞIR, AKP Eski ilçe BaşkanıYılmaz ANKARA, KETEM Doktorlarından Dr.Gülşah AŞIK AYDIN, hemşirelerinden Ayla KOSLAKOĞLUkatıldılar.
Yoğun ilgiden oldukça memnun olduğunu belirten Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet BAKİ Trabzon’da Halkın bu konuda duyarlı davrandığını belirtti. Baki, “Ülkemizde yılda en az 20.000 kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmektedir ve maalesef vakaların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Meme kanseri yurt çapında kadınlarda en sık görülen kanserlerdir” dedi.
Düzköy’den sonra aracın tüm ilçelere gideceğini ifade eden Dr.BAKİ derneğe katkılarından dolayı Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığına da kendilerine yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür etti.
Konuyla ilgili bilgi veren Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, “Kanser tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırayı almaktadır. Hastalıkta erken teşhis çok önemli. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser hakkında bilgi düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak ve erken teşhis için bilgilendirme ve tarama proğramları gerçekleştirilmek çok önemlidir.
Köyleri muhtarları aracılığı ile sıraya koyduklarını belirten Dr.Yunus ÖZGÜR katılımın yoğun olmasından memnuniyetini belirtti.
Halk eğitim Müdürü Celal SAĞIR Dr.Yunus bey ile ortak çalışmalarında Halkı Kanser konusunda bilinçlendirdiklerini ve eğitimlerini düzenli yaptıklarını ifade etti.
Dr. BAKİ “Her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor ama iyileşme şansları yüzde 90. Bu bir zaferdir. Ancak başarıya ulaşmak için erken teşhis çok önemli” dedi.
2 aydır devam ettirdikleri kadınlarda Sağlıklı Yaşam Projesi kapsamında bugüne dek 3 ilçede 750’nin üzerinde kadına ücretsiz mamografi taraması yaptırıp, gereken durumlarda ek teşhislerini karşıladıklarını ve Türkiye’nin çeşitli illerinde ücretsiz mamografi taraması yaptırıldığını belirten Baki, Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenledikleri bilinçlendirme toplantıları ile meme kanseri konusunda kadınların farkındalığını arttırmaya destek olduklarını belirtti.
Yaptığı konuşmada, kendi kendine meme muayenesi mamografi ve hekim muayenesi gibi yöntemlerle erken teşhisin mümkün olduğunu belirten BAKİ, “Meme kanserine yakalanmak hayatın sonu değil. Meme kanserinden iyileşme şansı yüzde 90. Yani, 10 meme kanseri hastasından 9’unu kurtarabiliyoruz. Bu bir zafer. Ama başarının ve zaferin bir şartı var. Doğru zamanda, doğru yerde, doğru tedaviyi düzenli olarak almak.” diyor.