Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak yürüttüğü projeye kadınların ilgisi muhteşemdi. Tonya İlçe Hastanesi bahçesine getirilen mobil tarama aracı ile 2 hafta süre ile 40 yaş üstü bayanlarda meme kanseri taraması ,30 yaş üstü bayanlarda rahim ağzı kanserine karşı tarama yapılacağı bildirildi. Bu amaçla bayanlardan rahim ağzı kanserine karsı doku örneği Halk Sağlığı personeli tarafından , alınmaktadır.
Tonya İlçe Hastanesi`nde düzenlenen tanıtım kokteyline Kaymakam Yeliz Yıldızhan Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr.Nimet BAKİ , Halk Sağlığı Müdürü Dr.Köksal HAMZAOĞLU, Müdür Yard. Dr.İbrahim ERBAY, Dr. Nurşen ÜÇÜNCÜ ,İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr.Alican ÖZTÜRK ve . Tonya İlçe Hastanesi Başhekimi Dr. Akif TAKAZ ,Tonya ASM Doktorlarından Dr.Yılmaz SEZGİN, Tonya Halk Eğitim Müdürü Selçuk KAHYAOĞLU,Garnizon komutanı Zekai GÜNEL, KETEM Doktorlarından Dr.Gülşah AŞIK AYDIN, hemşirelerinden Ayla KOSLAKOĞLU ve Ayşe TÜRKYILMAZ katıldılar.
Yoğun ilgiden oldukça memnun olduğunu belirten Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal HAMZAOĞLU Trabzon’da Halkın bu konuda duyarlı davrandığını belirtti.Ülkenizde yılda en az 20.000 kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmektedir ve maalesef vakaların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir.Meme kanseri yurt çapında kadınlarda en sık görülen kanserlerdir. Tonya’dan sonra aracın tüm ilçelere gideceğini ifade eden Dr.HAMZAOĞLU derneğin kendilerine yapmış olduğu katkılardan dolayı Umut ve Savaşım Derneğine teşekkür etti. .
Konuyla ilgili bilgi veren Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, “Kanser tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırayı almaktadır. Hastalıkta erken teşhis çok önemli. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser hakkında bilgi düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak ve erken teşhis için bilgilendirme ve tarama proğramları gerçekleştirilmek çok önemlidir. dedi..
BEKARLAR DİKKAT!
Meme kanserine yakalanan kadınların yarısı, bu risk faktörlerini hiç taşımamaktadır. Bu nedenle, risk faktörlerinin taşımayan kişiler de olağan kontrollerini yaptırmalıdırlar.
* En önemli risk faktörü yaştır. Yaş arttıkça meme kanserine yakalanma riski de artar. Yeni meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 70’i, 50 yaş üzerindedir.
* Aile öyküsü önemlidir. Birinci derece akrabalarında (anne, kız kardeş gibi) meme kanseri olanların, meme kanserine yakalanma riskleri daha yüksektir. Bu grupta olan bayanların
olmayanlara göre tarama testlerine daha erken başlamaları önerilir.
* Önceden meme kanseri olanlarda yeni meme kanseri gelişme riski daha yüksektir. Bağırsak, yumurtalık ve rahim kanseri olan hastalarda da meme kanseri gelişme riski daha fazladır.
* Uzun dönem hormon (östrojen) tedavisi almış olma (örneğin menopoz için) riski artırır.
* Menopoz sonrası dönemde fazla kilo alma meme kanseri riskini artırır.
* Yetersiz fizik aktivite riski artırır, özellikle ergenlik döneminde yapılan düzenli fiziksel aktivitenin meme kanseri gelişme riskini azalttığı bilinmektedir.
* İlk adeti erken yaşta görenlerde risk artar.
* Geç menopoza girenlerde risk artar.
* İlk gebelik yaşı ne kadar geç ise meme kanseri riski de o kadar yüksek olur. Kürtaj ya da düşük nedeni ile doğum yapamadan gebeliklerin sonlanmasının meme kanseri riskini artırdığı düşünülmektedir.
* Hiç evlenmemiş bayanlarda daha sık görülür.
* Fazla miktarda alkol alımı riski artırır.
* Uzun süre emzirmenin meme kanserinden koruyucu olduğu düşünülmektedir.
Kadınlarımıza sloganımız ‘tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır’ diyoruz. Kendilerini kanser taramalarına davet ediyoruz” diye konuştu.
Tonya Kaymakamı Yeliz Yıldızhan da bir bayan olarak söz konusu testten geçtiğini ve herhangi bir sıkıntı yaşamadığını belirterek, “Gerek rahim ağzı kanseri gerek meme kanserini engellemek adına dernek bize tarama aracı gönderdikleri için Kendilerine çok şükranlarımızı sunuyoruz. Buradaki bayanlarımızın il merkezine giderek bu tetkikleri yapması çok zor. Bize bu kolaylığı sağladığı için derneğimize teşekkür ediyoruz. Bu tür teşhisler kanserin önlenmesi açısından çok önemli dedi.