Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin yaptığı protokol çerçevesinde 40-69 yaş arası bayanlarda Meme Kanseri ve 30-65 yaş arası bayanlarda Rahim ağzı (serviks) Kanseri ile ilgili tarama programı yapılmasına başlanmış olup, ilk tarama programına 1.032013 tarihinde Sürmene ilçesinde başlayan tarama programı Sürmene ilçesini takiben Şalpazarı’n, Tonya, Düzköy, Maçka, Yomra, Köprübaşı, Çaykara ve Dernekpazarı ilçeleri ile devam edilmiştir.
Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Projesi kapsamında 06 Kasım 2013 günü Araklı ilçemizde Tarama Programımızın açılışı yapılmıştır. Açılışa Araklı Kaymakamı Adnan TEZCAN, Belediye Başkanı Recep ÇEBİ, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet YILDIRIM, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yaşar ÇEBİ, İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Bülent BAYRAK, İlçe Müftüsü Abdullah BAL, Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet BAKİ, Başkan Yrd. Adil DUMAN, Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Recai GENÇ, Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal HAMZAOĞLU, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Şükrü ÖZGÜN, Araklı Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Mehtap BAŞARAN ve Araklı Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezi doktor ve personelleri katılmıştır.
Tarama Programımız 05-15 Kasım 2013 tarihleri arasında devam edecektir. Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Projesi kapsamında bugüne kadar 1850 kadına ulaştıklarını belirten Dr. Nimet Baki erken teşhis edilen kadınlarımızın tedavileri ve takipleri yapılmaktadır dedi..
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser ve kanserden ölüm nedenidir. Tüm jinekolojik tümörlerden 3 kat daha fazla görülür; oranı devamlı artarak 1960 yılından günümüze dek 20 kişide 1 kişiden, 8 kişide 1 kişiye oranına yükselmiştir.
Kadınlarda çok yaygın bir hastalık olan meme kanserinin kesin nedeni hâlen bilinmemektedir.
Amerikan Kanser Birliği her yıl 200.000’den fazla yeni meme kanseri tanısı konulduğunu ve 40.000’den fazla meme kanserli hastanın bu hastalıktan öleceğini tahmin etmektedir.
Meme kanseri yalnızca kadınlarda rastlanan bir hastalık değildir. Meme kanseri olan insanların 99 tanesi kadın 1 tanesi erkektir. Amerikan Kanser Birliği, yılda 1.500 – 2.000 arasında erkeğin bu hastalığa yakalanacağını tahmin etmektedir. Erkeklerde, memedeki kitlelerinin değerlendirmesi, kadınlardaki gibidir ( mamografi, ultrason ).
Meme kanseri oranı 20 li yaşlarda çok düşüktür; kademeli olarak artar,; 45-50 yaş arasında sabit bir oranda görülür; 50 yaşından sonra ciddi bir şekilde artış gösterir. Meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 50 sinin 65 yaşından büyük olması, bir kadının yaşamında yıllık incelemelerin ne denli önemli olduğunu gösterir. Ülkemizde yaptığımız bir çalışmada, tüm meme kanserlerinin %20’sinin 40 yaşından küçük kadınlarda görüldüğü tespit edilmiştir. Amerika ve Avrupa’da bu oran %5 kadardır. Demek ki, ülkemizde genç kadınlarda da meme kanseri sık görülmektedir dedi.
Meme kanseri hastadan hastaya farklı özellikleri olan (heterojen) bir hastalıktır. Farklı kadınlarda, farklı yaş gruplarında, tümördeki farklı hücre yapısı ve özellikleri ile her hastada farklı şekilde davranmaktadır (farklı biyolojik davranış). Genç kadınlarda(40 yaşından küçük) daha hızlı seyretmektedir. Bu nedenle, bunlarda daha yoğun bir tedavi yapılmaktadır. ileri yaş hastalarda (70 yaşından büyük) meme kanseri, daha yavaş seyirlidir
Tarama programımızın yanında, Araklı halkına meme ve serviks kanseri hakkında bilgi vermek üzere Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından stant açılmış olup, hastalık hakkında eğitici broşürler dağıtılmıştır.