Erken teşhis hayat kurtarır !
Umut ve Yaşam Derneği Konya Temsilciliği tarafından ‘İnsana Dokunan Dünyaya Dokunur’ temasıyla ve kansere multisipliner bakış açısıyla düzenlenen söyleşide konuşan Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, erken teşhis sayesinde kemoterapi ve radyoterapi almadan kanserin tedavi edilebileceğini söyledi.
Umut ve Yaşam Derneği Konya Temsilciği, ‘İnsana Dokunan Dünyaya Dokunur’ temasıyla ve kansere multisipliner bakış açısıyla program düzenledi. Ramada Otel’de gerçekleşen programa Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, Konya İl Temsilcisi Nuran Akgül, Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Karaağaç, Fizyoterapist Sümeyye Kaynarca, Psikiyatrist Sevgi Doğan, Diyetisyen Tuğba Beldede ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Akgül, “İnsana dokunan dünyaya dokunur dedik. İnsan hayatının bazı dönüm noktaları vardır ve bu dönemde dokunan el onun hayatını değiştirir. Dünyaya geldiğimizde bize dokunan ilk el anne elidir ve onu hayata hazırlar. Sonra öğretmen eli değer ve geleceğe hazırlar. Hasta olduğumuzda ise ona dokunan el bir doktor elidir ve Allah’ın izniyle ona yeniden hayat verir. Kanser uzun ve zorlu bir yolculuk. Bu yolculukta yanında yürüdüğün yol arkadaşın çok önemli. Her şeyi sorup anlatabileceğin bir doktora denk gelmek büyük bir şans. Ben bu konuda kendimi çok şanslı görüyorum ve benden desteğini hiç esirgemeyen Mustafa Karaağaç’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
Ölümcül bir hastalık
Kanserin tüm dünyada ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer aldığını söyleyen Dr. Baki ise, “Kanser ciddi ölümcül bir hastalık. Bu nedenle bu derneği kurduk. Başlangıçta kanser konusunda farkındalık toplantıları düzenledik. Kanserin korunulabilir bir hastalık olduğunu, erken teşhisle tedavi edilebildiğini anlattık. Sempozyumlar yaptık. 3 tür kanser erken teşhisle tedavi edilebilir. Bunlar serviks kanser, meme kanseri ve kolon kanseri. Serviks kanserler sebebi bilinmeksizin son derece ölümcül olan ve semptomlar vermeyen bir hastalık. Bu hastalığın önemini anlatmak ve farkındalık oluşturmak için Trabzon’da 3 bin kadın taradık ve 73’ünde teşhis ettik. Bu kadınlar çok sağlıklı görünen, normal yaşantısına devam eden insanlardı. Ayrıca mobil araçla meme kanseri taraması yaptık. Trabzon’da başlayarak tüm Türkiye’ye yaygınlaştırdık. Mamografi meme kanserinde altın standarttır. Sadece hastanelerde ve belirli merkezlerde yapılabiliyor. Bizde bir araç tahsis edelim ve içerisine mamografi yerleştirip vatandaşlara ulaştırmayı amaçladık. Yaklaşık 13 bin kadın taradık ve 105 meme kanseri teşhisi konuldu. Erken teşhis sayesinde kemoterapi ve radyoterapi almadan kanserden kurtulabildi. Daha sonra bu program bir devlet politikası oldu. Araçların sayısı bizim sayemizde arttı. Son yıllarda lösemili çocuklarla ilgileniyoruz. Onların dileklerini yerine getiriyoruz” diye konuştu.